Podpora Škótov pre zotrvanie v UK rastie

09.05.2013 Celý región

Londýn (TASR) - Podpora Škótov pre zotrvanie v Spojenom kráľovstve je na najvyššej úrovni od augusta 2011. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu inštitútu Ipsos pre noviny The Times.
Referendum o vyhlásení nezávislosti Škótska od Británie sa uskutoční 18. septembra 2014. Škótski voliči budú v plebiscite hlasovať o tom, či chcú ukončiť vyše 300 rokov trvajúcu úniu s Anglickom. Otázka bude formulovaná jednoducho: "Malo by byť Škótsko nezávislou krajinou?".
Podľa prieskumu by s určitosťou odpovedalo "nie" približne 59 percent opýtaných, čo je nárast o štyri percentá oproti ostatnému prieskumu z februára. Za samostatnosť Škótska by sa vyslovilo 31 percent respondentov. Približne desať percent oslovených nebolo rozhodnutých.
Telefonický prieskum medzi 1001 respondentmi od 18 rokov sa uskutočnil od 29. apríla do 5. mája.
Na konaní referenda sa po komplikovaných rozhovoroch s Londýnom dohodla Škótska národná strana (SNP), ktorá v roku 2011 s prísľubom vyhlásenia nezávislosti ovládla regionálny parlament.
Do septembra 2014 bude mať charizmatický škótsky premiér Alex Salmond za úlohu presvedčiť veľkú časť svojich krajanov o výhodách nezávislosti. Podpora nezávislosti sa v prieskumoch pohybuje dlhodobo okolo 30-35 percent.
 

Vyberte región